Normaal

Mijn zoon had nieuwe sandalen nodig. De linker in maat 41, de rechter in maat 37. Normaal koop ik zijn schoenen online. Want er zijn veel eisen waaraan zijn schoeisel moet voldoen. In fysieke winkels word ik dan altijd zo’n spastische moeder die met alle macht zo gewoon mogelijk probeert te doen. Maar nu, in het kader van ‘koop lokaal’, besloot ik de Boxtelse middenstand toch maar eens te bellen.

Elke verkoopster die ik aan de lijn kreeg, startte een elektronische zoektocht. Maar telkens moesten we concluderen dat het bij hen niet ging lukken. Uiteindelijk werd ik naar de Wit in Schijndel verwezen, tien kilometer bij ons vandaan. Hun sandalenspecialiste raadde me aan om even langs te komen met mijn zoon. Ik was compleet in shock! De winkel in? Wij? Tijdens de Corona? Zij durfde het aan, zei ze. ‘Ik zet vast wat klaar.’ We spraken een tijdstip af.

Het parkeerterrein van De Wit was flink gevuld. Binnen liepen gezinnen in drommen door de gangpaden, rakelings langs het vriendelijk lachende personeel. Geen met tape gemarkeerde vakken, zoals in de wachtkamer bij de tandarts. Geen afhaalloket, zoals bij de restaurants. Geen streng ingrijpende beveiliger, zoals laatst bij de Gamma. De vriendelijke winkeldame hielp ons goed en binnen een kwartier liepen we met twee goed geprijsde paren naar buiten. Thuis waste ik mijn handen (twintig seconden). Het was duidelijk dat de maatregelen nog niet overal hetzelfde werden toegepast.  

Op t.v. had Mark Rutte het over het ‘nieuwe normaal’, wat ik een bespottelijke term vond. Net alsof er voor de Corona een bepaald universeel ‘normaal’ bestond. Het begrip is te abstract. Vergelijk het met tegen je klierende kinderen roepen: ‘Doe normaal!’ Dat werkt niet, weet ik uit ondervinding.

Het zal straks wennen worden als alles weer voorzichtig open mag. Dan moeten we dat ‘nieuwe normaal’ gaan uitvinden. Dat lukt niet op een dag. Ook niet in een week. En ook zal het niet overal in elke situatie precies hetzelfde gaan. Iedereen die ooit in zijn leven zijn idee van ‘normaal’ heeft moeten bijstellen, kan er over meepraten. En dat zijn er meer dan je denkt.  

Lees ook mijn columns op https://www.trudyvanrooij.nl/category/columns/