Normaal gesproken ben ik voorstander van het steunen van de lokale middenstand en bezoek ik liever fysieke winkels. Maar wanneer ik een schoen zoek waar een beenspalk in past, kies ik voor zoveel mogelijk gemak. In een online schoenenwinkel bestel ik een stel schoenen. Mijn zoon probeert ze. De niet passende stuur ik terug. Je kunt zelfs soms kinderschoenen online reserveren in een fysieke winkel zodat je ze daar kunt passen. Hieronder een lijstje van dingen waar je op moet letten bij het kiezen van een geschikte schoen.
de hak
Meestal houdt de spalkenmaker / orthopeed bij het maken van de beenspalk geen rekening met een eventuele hak in de schoen. Kies dus een platte schoen. Converse is bijvoorbeeld een fijn merk, evenals Ecco.
openvouwen
Een beenspalk moet volgens de verzekering ongeveer een jaar meegaan. Maar kinderen groeien, en hun voeten dus ook. Daarom is de spalkenmaker genoodzaakt om een spalk te maken die eigenlijk te lang is bij de teen, een maat groter. De schoenen van kinderen met een beenspalk moeten dus ook een maat groter zijn. Zelfs vaak twee (of meer) maten groter want de beenspalk neemt ook ruimte in. De schoen voor de voet die geen spalk draagt is daarom vaak veel te groot.
Om een zo klein (dus passend) mogelijke schoen te kunnen kiezen zoek je naar een schoen die bij de teen zover mogelijk opengevouwen kan worden. Bijvoorbeeld het merk Converse. Het merk Billy Footwear is speciaal gemaakt voor mensen met beenspalken. Op de Nederlandse website zipperenzo kun je deze schoenen kopen.
Wanneer de tong is doorgestikt, kan de schoenmaker deze stiksels openwerken. Neem geen rubberen neuzen want hieraan kan een schoenmaker niet veel veranderen en bovendien is er bij deze schoenen vaak te weinig ruimte bij de teen.
de sluiting
Veel kinderen met hemiparese hebben moeite met het strikken van veters vanwege spastische vingers. Wanneer dat het geval is, zoek je naar klittenband sluitingen of bijvoorbeeld ritsen.
Soms kan de schoenmaker een veterschoen veranderen in een klittenbandschoen, of andere wonderen verrichten. Ga eerst eens praten bij je lokale schoenmaker voordat je deze gok waagt.
Geen schoenen met klittenband te vinden? Google dan eens op Lock Laces. Dat zijn elastische veters die je sluit met een klemmetje. Ook is de Quick Shoe Lace geweldig. Deze elastische veters uit Sloveniƫ zijn ontworpen voor eenhandigen. https://www.quickshoelace.com/ .
uitneembaar voetbed
Een beenspalk combineert niet lekker met een voorgevormd voetbed in de schoen. Als deze erin zit, wil je hem eruit kunnen halen.
schoenen zonder spalk
Er zijn momenten dat je kind geen beenspalk zal dragen. In de zee, bij wondjes of blaren, of wanneer de oude beenspalk te klein is en de nieuwe nog niet klaar… Daarnaast is er soms de mogelijkheid om je kind geen beenspalk te laten dragen op dagen dat hij gymles heeft. Het wisselen van schoenen gaat dan gemakkelijker. Voor dat doel kun je goedkopere schoenen kopen die toch voldoende steun geven. Bergschoenen bijvoorbeeld. Tips voor winkels: Scapino (dr Vissers, overigens ook prima voor de beenspalk), Decathlon, Van Haaren.
verschillende maten
Heeft je kind twee verschillende maten, dan kun je kijken op de website onpaarschoenen.nl .
of op de facebookpagina schoen-maatjes (ongelijke voeten):