tips voor lange afstanden

Wanneer je kind met hemiparese GMFCS1 het moeilijk vindt om lange afstanden te lopen, kun je contact opnemen met het wmo-loket van je gemeente om een rolstoel aan te vragen. Of je deze gemakkelijk krijgt toegewezen, hangt af van de gemeente waar je woont. Heeft hij de rolstoel niet vaak nodig dan kun je het ook op een andere manier oplossen.

Zo kun je voor een dagje stadten bijvoorbeeld een (kinder)rolstoel huren. Wanneer je deze vergoed wilt hebben check je van te voren op de website van je eigen zorgverzekeraar of je bij elke thuiszorgwinkel terecht kunt, of dat er restricties zijn. Daarna regel je (online of telefonisch) de kinderrolstoel voor de betreffende dag.

Bij sommige attractieparken kun je ook een rolstoel lenen. Op deze website hebben ze daarvan een overzicht gemaakt. (Natuurlijk check je van te voren bij het betreffende park of de informatie nog klopt.) Zo is je kind niet al meteen bij de eerste attractie uitgeput, en kan hij toch meedoen.

Er zijn ook kinderen met hemiparese die de lange afstanden doen met de step, of met de fiets. Een prima oplossing wanneer de klas een uitstapje heeft en daar te voet naar toe gaat, bijvoorbeeld. Ook bolderkarren of fietskarren die ook als een soort buggy geduwd kunnen worden zijn een oplossing, alhoewel grotere kinderen dat niet altijd willen.